luni, 2 martie 2015

muschiulet de porc sous vide cu pesto de mazare





prin 2012 incercam piept de pui sous vide iar in 2013 - somon posat in ulei. rezultatul este uimitor insa complexitatea operatiilor descurajeaza pana si pe cei mai indrazneti si rabdatori. 

sous vide-ul pica oarecum in plan secund pentru mine, bucatar de weekend in apartament de bloc. nicium nu as fi acceptat sa cumpar un aparat de sous vide mare cat o cutie de aspirator care sa ocupe inca un loc pe blatul de bucatarie. si stiti cu totii ca oricat ar fi de mare blatul de bucatarie e intodeauna insuficient.

mda, asta pana cand un oltean m-a tras de maneca si mi-a aratat proiectul Anova pe kickstarter. noua luni mai tarziu - soarta! - a ajuns la mine in bucatarie. nu-i nimic mai mult decat un bat mai gros pe care-l vari intr-o oala. 


practic e un termoplonjon mai smecher, cu termostat, afisaj, bluetooth si app de iOS sau android. poti seta temperatura si timpul de gatire atat din afisaj cat si din aplicatia de telefon. nu-ti mai trebuie decat ceva informatii despre timpii de gatire pe care-i gasesti online din belsug si esti gata sa gatesti sous vide.

eu i-am gasit in cartea Modernist Cooking Made Easy primita de la cine altcineava decat de la olteanul meu preferat, Cornel, pe care-l decorez cu medalia de Custode Emerit de Biblioteca Foodie. medalia se acorda pentru merite deosebite in mobilarea bibliotecii mele precum si a familiei foodie


bourbon glazed sous vide pork tenderloin with pea pesto - e numele sub care apare aceasta reteta in cartea cu pricina si nu i-am facut decat mici adaptari legate inlocuirea unor ingrediente care nu se gasesc usor. spre exemplu in loc de liquid smoke am folosit paprica afumata.


carnea gatita la sous vide isi pastreaza toate sucurile si este atat de frageda incat te vei indragosti pe loc de textura ei. dupa ce am scos-o din punga era perfect roz inauntru si atat de frageda incat o puteai strapunge cu degetul.


adusa in stadiul asta poti sa faci cam ce vrei cu ea: poti sa o tragi la tigaie cu un cub de unt, poti sa o perpelesti la broilerul de la cuptor cat sa prinda o crusta sau poti sa o frigi pe gratar. eu am ales ultima varianta si am adaugat in ecuatie si un sos dulce cu bourbon, sos a carui textura se zareste in craticioara de mai jos.


la final farfuria arata cam asa


lucru care a facut-o pe nevasta-mea sa exclame ca asta-i pentru ea cel mai frumos martisor! :D 

pesto de mazare a iesit minunat si cred ca o sa-l repet cat de curand insa muschiuletul de porc a furat toate aplauzele.


ingrediente: 
pentru 2 persoane. timp de pregatire: 4 ore

pentru muschiuletul de porc
- un muschiulet de porc
- sare, piper
- oregano, salvie
- 1 catel de usturoi ras
- 1 lingurita de ghimbir ras
- 2 linguri de ulei de masline

pentru sosul cu bourbon
- 150 ml bourbon
- 150 ml sos gros de rosii
- 100g zahar brun
- 2 linguri pline de paprica afumata
- jumatate de lingurita de smoked black pepper
- jumatate de lingurita de praf de mustar
- o lingura de zeama de lamaie
- o lingura de paste de harissa
- 1 catel de usturoi ras
- sare

pentru pesto de mazare
- 200g de mazare congelata sau proaspata in sezon
- 100g nuci pecan
- un manunchi de spanac proaspat
- 30ml apa
- 30ml ulei de masline
- 70g parmezan ras fin
- 10-15 frunze de busoioc proaspat
- un catel de ustroi
- piper alb, sare

muschiulet de porc sous vide cu pesto de mazare

pentru muschiuletul de porc
-  amesteca toate condimetele cu uleiul de masline. maseaaza muschiuletul de porc cu acest amestec.
- videaza muschiuletul intr-o punga  sau pune-l intr-o punga cu fermuar. incearca sa scoti cat mai mult aer din punga. 
- seteaza baia de apa la 60 de grace celsius si lasa muschiuletul de porc pentru minim 3 ore. daca sta mai mult, nu se intampla absolut nimic. la 60 de grade, toate bacteriile sunt distruse, iar canea de porc e sigura de mancat. 
- scoat-l din punga, lasa-l sa se zvante sau tamponeaza-l cu un servet de hartie. 
- incinge gratarul la maxim
- pune muschiuletul pe gratar si unge-l temeinic cu sosul de bourbon
- ia-l de pe gratar dupa ce a facut urme frumoase pe ambele parti


pentru sosul cu bourbon
- pune bourbonul intr-o tigaie si adauga zaharul brun. topeste zaharul la foc  mic.
- adauga sosul de rosii, condimentele, usturoiul
- scade sosul pana devine ca un ketchup mai gros

pentru pesto de mazare
- pune pe rand toate ingredientele intr-un robot de bucatarie.
- amesteca energic
- regleaza consistenta cu apa sau ulei. potriveste de sare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu