azi am vazut viitorul buctariei. nu, nu este bucataria moleculara sau vreo alta tehnica avansata care ar necesita cine stie ce masinarii in bucataria ta. nu sunt nici tuburile de pasta de dinti din vizitatorii pe care le bagai intr-un cuptor minune si de unde scoteai orice fel de mancare iti imaginai.
e un proiect dezvoltat de IBM care poarta numele de cognitive cooking. IBM a infiintat un departament format din trei bucatari cu stele michelin si experienta in bucataria moleculara pe care i-a pus sa lucreze cu supercomputerul watson.
superocmputerul watson are o lista uriasa de ingrediente, majoritatea retetelor existente din mai toate tarile lumii, informatii despre compozitia moleculara a fiecarui ingredient si posibilitatea de a invata din experiente. bucatarul alege ingredientul principal, tipul de produs pe care-l vrea iar supercomputerul analizeaza informatiile si ofera retete noi cu ingrediente compatibile din punct de vedere al gusturilor.
un bucatar are in cap un numar limitat de ingredinete si e dotat cu o experienta pe care se bazeaza cand inventeaza un nou fel de mancare. astfel rezultatele muncii bucatarului se pot invarti intr-un cerc relativ restrans. supercomputerul pe de alta parte are in memorie toate ingredientele din lume si le poate asocia conform regulilor create de toti bucatarii din lume care au creat vreodata vreo reteta.
astfel se ajunge la rezultate pur si simplu uimitoare. iar pentru ca rezultatele sa fie validate de publicul larg, IBM a pus pe strazi si un simpatic food truck care se plimba prin america testand conceptele prin gura oamenilor obisnuiti.
cum iti suna caymanian plantain dessert - combinatie interesanta de plantain, chilly, papaya, portocala, lime, nucsoara, unt si lapte ?
dar swiss-thai asparagus quiche - un quiche cu sparanghel, praz, feta, gruyere, lemongrass, curry, coriandru si patrunjel?
conform supercomputerului turkish bruschetta ar arata cam asa: paine prajita unsa cu ulei, vinete japoneze facute pe jar si condimentate cu sumac, oregano si busuioc peste care se presara morcovi rasi, marinati in prealabil cu cumin, paprika ungureasca si sumac.
imaginatie fara limite! imi place sa cred ca peste cativa ani vom avea o aplicatie de tableta careia ii vom spune ingredientele principale si care in urma unui calcul facut in cloud o sa ne intoarca o reteta inventata de computer. vei manca mereu altceva si nu te vei plictisi niciodata.
plus ca ai putea sa ii dai cateva limitari computerului: vreau ca mancarea sa nu depaseasca X calorii sau sa nu contina sare, sau sa fie ok pentru diabetici.... nu-i asa ca ar fi misto?
un alt avantaj ar fi ca poti folosi echipamentele pe care le ai deja in bucatarie spre deosebire de bucataria moleculara unde toate echipamentele tale din bucatarie sunt complet nefolositoare.
nici macar nu-ti trebuie cine stie ce extra-talente sau scoli de bucatar sa prepari toate lucrurile astea de unde rezulta un alt avantaj: usor accesibila maselor mari de oameni.
eu cred ca asta e viitorul: cu aceleasi ingrediente si cu aceleasi ustensile vom creea infinite retete noi (din care probabil ca unele se vor impune la nivel mondial - gen pizza, kebab).
tu ce parere ai ?
Ce coincidenta, cu primul dintre bucatarii din video, James Briscione, am facut un curs de sous vide :)
RăspundețiȘtergereavantajul tau :)
Ștergeremisto cursul?
Genial! Nici daca era ideea mea nu mi se parea asa misto.
RăspundețiȘtergeredap! si mie mi se pare tare misto ideea si sunt convins ca in curand o sa avem apps-uri care or sa faca treaba online. de-abia astept! pana atunci o sa testez cele trei retete propuse pe site-ul ibm.
RăspundețiȘtergere