de cand am descoperit gustul somonului posat, am inceput sa nu-l mai vreau gatit altfel. si pentru ca cuptorul cu abur electrolux imi permite monitorizarea temperaturii din interiorul fileului de peste, treaba asta cu posatul a devenit floare la ureche. acum sigur ca poti gati si fara cuptorul minune, insa cu ceva mai mult efort.
somonul se potriveste de minune cu sparanghelul crocant si cu sosul bogat si matasos, sos care e o deviatie de la sosul hollandaise imbogatit cu creveti trasi la tigaie si ou fiert.
eu l-am asortat cu un sauvignon blanc leat 6500, ceea ce iti doresc si tie. pofta buna.
Ingrediente:
Pentru: o persoana. Timp de pregatire 30 minute. Grad de dificultate: 4 din 5
- 5 bete de sparanghel
- O bucata de somon cat o palma
- 2 cani de ulei de masline
- 4 catei de usuroi
- 2 galbenusuri
- 1 ou fiert
- o lingura de mustar
- zeama de lamaie
- 100 g unt topit
- 5 creveti
- Oregano, cimbru, sare, piper alb
Somon posat cu sparanghel si sos alb cu creveti:
- Seteaza cuptorul (cu abur electrolux la conventional cooking) la 70 de grade
- Intr-o tavita mica pune bucata de somon, 2 catei de usuroi si condimenteaza cu sare, piper alb, oregano si cimbru. Acopera cu ulei de masline. Introdu un termometru de cuptor in mijlocul fileului de peste si da la cuptor pana cand temperature ajunge la 65 de grade Celsius. Daca nu ai termometru incearca pestele peste 15 minute. Daca se desface fulgi si in interior e roz pal, e facut.
- Cand ai terminat, scoate somonul din ulei si lasa-l sa se scurga pe o farfurie
- Seteaza cuptorul la programul steamed vegetables si fa sparanghelul la abur, daca ai cuptor cu abur, daca nu blancheaza-l in apa sarata
- Intr-o tigaie pune putin ulei de masline, 2 catei de usuroi tocati si crevetii decorticati. Perpeleste-i pana devin rozalii, nu mai mult de 3-4 minute.
- Condimenteaza cu sare si oregano.
- Topeste untul intr-un castron la microunde
- Fa un bain-marie: pune o oala cu apa la foc mic iar in apa o oala mai mica. In oala mica pune galbenusurile de ou cu o lingura de zeama de lamaie si amesteca constant. Adauga unt treptat. Trebuie sa obtii un sos galben si cremos care se intareste in timp, pe masura ce galbenusurile se incalzesc. Se cheama ca ai facut un sos hollandaise
- Amesteca sosul hollandaise cu o lingura de mustar si cu oul fiert si crevetii tocati marunt.
- Pe o farfurie pune sparanghelul facut la abur, somonul posat si pe deasupra sosul de mai sus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu