luni, 26 august 2013

cum m-am imprietenit cu niste raci din delta dunarii




nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand am vazut (d)racii astia mici cum se jucau intr-un acvariu de le crapa coada de bucurie, a-nceput a-mi ploua in gura de pofta. 

si-am luat acasa vreo 10 bucati sa vad ce-as putea face cu ei. mi-a cazut cu tronc reteta de "raci frantuzesti" a lui bacalbasa, a carui carte, dicatatura gastronomica  ti-o recomand cu caldura.



s-a dovedit ca 10 raci e putin tare, si-ar fi trebuit sa iau macar vreo 30 ca sa fac treaba buna. noroc ca am gasit si niste cozi de creveti sa le tina companie. 

iti recomand alaturi un roze bun si rece, in cazul meu un cabernet sauvignon roze de la crama atelier. pofta buna. 



ingrediente:
pentru 2 persoane. timp de preparare: 40 de min. - 10 raci vii - cam putini, am descoperit mai apoi, asa ca am completat si 10 cozi de creveti. daca vrei sa fac numai raci, trebuie sa iei minim 20-30 de bucati.
- o ceapa taiata marunt
- 2 catei de usuroi
- 1 paharut de coniac
- 2 cuisoare
- o lingura de sos de peste
- 100g vin alb sec
- 100g unt
- 400g cartofi mici
- sare, piper, cimbru, oregano, patrunjel proaspat.

raci inabusiti in vin
- fierbe cartofii taiati in jumatati
- caleste ceapa taiata marunt. cand a devenit stravezie, adauga usturoiul si mai caleste-l doua minute
- adauga coniacul si lasa-l sa scada
- adauga sosul de peste, vinul, cimbrul, oregano si orataniile marii.
- pune capac si lasa totul sa fiarba vreo 8 minute.
- trage oala de pe foc, scoate racii si crevetii si curata-i de coaja
- pune oala inapoi pe foc, adauga untul si scade sosul pana se ingroasa. potriveste de sare si piper. - opreste focul. pune racii decojiti inapoi in sos.
- pune cartofii fierti in farfurii si deasupra pune racii impreuna cu sosul. presara patrunjel tocat marunt.


3 comentarii:

  1. dar si cu Murfatlarul, ce te-ai mai imprietenit...

    RăspundețiȘtergere
  2. de unde ai cumparat vinul? caut rose-ul asta prin magazine si nu prea il gasesc. merci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sigur il gasesti la macelaria La Cutitul Iscusit de pe Nicolae Titulescu nr. 14. deasemeni l-am vazut si la cateva wine shop-uri prin oras dar n-as putea sa-ti spun exact la care.

      Ștergere