miercuri, 31 iulie 2013

shakshouka




shakshouka, adicatelea oua posate intr-un fel de ratatoiulle. originara din nordul africii (tunisia, maroc, algeria) a ajuns in spania prin intermediul arabilor sub denumirea de pisto manchego. eu am mancat-o in mercado de san anton in madrid 


si de atunci am facut o obsesie pentru smecheria asta cu ou. de facut e simplu de tot. calesti niste ceapa, mai arunci si niste rosii tocate si decojite iar pe final innobilezi totul cu niste ardei copt. condimentele sunt bineiniteles mediteraneene: oregano, paprica afumata, chili, sare si piper. varianta arabeasca are si cumin, varianta spaniola nu. 
exista nenumarate varietati de la felul de baza. la legume se mai intalnesc in combinatie vinetele, dovleceii, avocado iar ca extra topping am intalnit chorizo (sau orice alt fel de carnat picant), gorgonzola, parmezan, manchego, branza de capra sau chiar smantana. 
traditional se serveste alaturi cu humus. cu totul netraditional eu l-am servit cu leat roze bine racit, ceea ce va urez si voua. pofta buna. 

ingrediente: 
pentru 3 persoane. timp de preparare: 25 de minute.
- 3 linguri de ulei de masline
- 2 cepe medii
- 3 catei de usturoi
- 6 rosii medii decojite si taiate cubulete
- 4-5 ardei copti mari
- 1 lingurita de paprica afumata
- 1 lingurita de oregano
- sare, piper
- 1 felie de gorgonzola de presarat pe deasupra
- 3 oua

shakshouka
- caleste ceapa taiata marunt intr-o tigaie(preferabil de fonta daca ai)
- cand devine stravezie adauga usturoiul taiat marunt si mai caleste un minut
- adauga rosiile dezpielitate si taiate marunt.
- adauga paprica, oregano
- adauga ardeii copti tocati marunt
- scade totul pana devine cremos de consitenta unei zacusti
- gusta. potriveste de sare si piper
- sparge ouale in tigaie, presara si niste gorgonzola si da totul la cuptor pana se face albusul oualor. 



3 comentarii:

  1. Preparatul acesta,usor simplificat si fara humus, desigur, se face si in unele zone din Oltenia.
    Chiar ma intrebam ce origine are.

    RăspundețiȘtergere