miercuri, 24 aprilie 2013

salata de somon posat in ulei de masline



minunata salata asta. dureaza un pic mai mult decat alte salate dar na, baba sufera la frumusete si eu la gustul fin. e o combinatie de legume coapte (calde), salata verde, si somon posat in ulei. pana de curand nu mancasem somonul gatit asa, insa de cand am rasfatat papila mai-mai ca nu-mi mai vine sa mai pun somonul in gura gatit altfel.

tehnica pare dificila insa e a naibii de simpla. trebuie sa tii somonul in ulei la 70 de grade celsius timp de 15-20 minute. ce obtii e un somon perfect roz in mijloc cu o textura perfecta, zemosa si fina. pentru a-i amplifica usor gustul poti aroma uleiul. citeste mai jos cum l-am aromat eu.

ca sa nu se plictiseasca salata singurica i-am alaturat un pahar rece de riesling crocant. pofta buna.

Ingrediente:
Pentru 2 persoane. Timp de preparare: o ora si jumatate. Grad de dificultate: 3 din 5

Pentru somon
- 450 g somon
- 400 ml ulei de masline
- 1 catel de usturoi
- 6 boabe de piper
- Un bouquet garni facut din: cimbru, salvie, patrunjel, dafin
Pentru salata
- 4 sfecle rosii mici
- 8 cartofi mici
- 3 cepe medii
- O salata verde si una rosie
- 6 oua de prepelita
Pentru sosul de mustar
- Un galbenus
- O lingura de mustar de dijon
- O lingura de suc de lamaie
- Uleiul infuzat de la somon
- Sare si piper

Salata cu somon posat in ulei de masline:
-Pune intr-un vas mic somonul, bouquetul garni, usturoiul sfarmat, boabele de piper si acopera totul cu ulei de masline
- Seteaza cuptorul la 70 de grade (la programul conventional cooking daca ai cuptor cu abur electrolux
- Pune vasul de mai sus in cuptor pentru 20 minute cand cuptorul a ajuns la temperatura de 70 de grade.
- Scoate somonul din cuptor si lasa-l sa se raceasca in ulei.
- Taie cartofii, sfecla rosie si ceapa in jumatate si da-le la cuptor timp de 45 de minute la 230 de grade celsius (sau 35 minute la 210 grade la programul quarter steam)
- Fierbe ouale de prepelita.
- Scoate somonul din ulei si pune-l pe o farfurie. Strecoara uleiul aromatizat.
- Fa un sos amestecand galbenusul cu mustarul, zeama de lamaie peste care incorporeaza treptat uleiul de masline aromatizat
- Amesteca pe o farfurie intinsa, legumele coapte, cu salata verde si somonul rupt in bucati. Toarna peste sosul de mustar.  

5 comentarii:

  1. Este un fel de făcut în sous vide în ulei de măsline ... aproape :)
    Am gustat somon preparat asa și e divin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa ceva ;)
      E atat de moale si fraged ca se desprinde singur pe fibra lui.

      Ștergere
  2. De cand ai postat reteta, nici ca mai imi vine sa gatesc somonul altfel!!!!

    RăspundețiȘtergere