repetati dupa mine: nu e greu sa gatesti o rata intreaga, nu e greu sa gatesti o rata intreaga, nu e greu sa gatesti o rata intreaga.....
pasul 1: cresteza pielea ratei pe piept
pasul 2: condimenteza bine pasaroiul pe afara si pe dinauntru
pasul 3: baga pasaroiul pe gratarul cuptorului si pune sub gratar o tava cu legume
atat. restul sunt detalii pe care le poti citi mai jos.
daca e gatita cum trebuie, carnea de rata are calitati care surclaseaza clar restul pasaretului din ograda. da, stiu, e mai grasa insa la naiba, e tare buna! rata ideala are 2.5 kg. cele mari pot fi cam atoase(dar nu obligatoriu) cele mai mici au prea putina carne. eu am luat-o de la cutitul iscusit unde are fix marimea potrivita.
cat despre vin pot sa va spun ca a mers de minune imperecheata cu leat roze 2012. pofta buna.
ingrediente:
pentru 6 persoane. timp de pregatire: 1 ora si jumatate. Grad de dificultate: 3 din 5
- o rata intreaga de cca 2.5 kg
- 500g cartofi mici cu tot cu coaja
- 6 sfecle rosii mici curatate si taiate in sferturi
- 4 cepe rosii taiate in sferturi
- 2 bete de praz taiate in jumatati pe lungime
- 6 pastarnaci taiati in jumatati pe lungime
- 300 g cartofi mov taiati pe jumatate
- ulei de masline
- 2 lamai medii
- sare, piper, boia, rozmarin, cimbru
rata coapta pe pat de legume:
- seteaza cuptorul la quarter steam la 210 grade celsius daca ai cuptor cu abur electrolux sau la 230 de grade daca ai cuptor normal
- taie pielea ratei pe piept in carouri ca sa dezvalui caldurii grasimea de rata de sub piele, si ca sa se patrunda mai bine
- manjeste rata cu ulei de masline, sare, piper, boia pe dinauntru si pe dinafara
- taie lamaile in jumatati si indeasa-le in rata impreuna cu cateva crengute de rozmarin si cimbru
- intr-o tava de cuptor adanca pune toate legumele de mai sus, condimenteaza cu sare si piper, stropeste cu putin ulei de masline
- pune tava cu legume pe al doilea raft de jos al cuptorului. deasupra tavii pune un gratar iar pe gratar pune rata. in felul acesta rata se face de jur imprejur in mod egal iar grasimea din rata va curge peste legume, aromandu-le
- lasa-le la cuptor circa 75 de minute. incerca rata in partea ei cea mai carnoasa. ar trebui sa fie perfect roz, dar sa nu se vada niciun fel de lichid.
- scoate din cuptor, pune rata peste legume si pune tava direct pe masa.
Pai eu n-am de ce sa repet, ca asta am gatit si eu week-endul trecut. Dar, nu toata lumea crede ca e usor, nu stiu de ce se sperie.
RăspundețiȘtergereFaina grozav varianta ta.
si varianta ta e la fel de frumoasa. tare curios as fi sa gust si vinul ala sicilian ;)
Ștergerece bine arata!! iamiii...
RăspundețiȘtergeremultumesc frumos:)
Ștergerechiar arata foarte foarte bine!
RăspundețiȘtergereRata la cuptor, asa crocanta cu e ea, este una dintre minunile nedeclarate ale lumii :)
RăspundețiȘtergere