Cine ma cunoaste stie cu siguranta ca nu ma omor cu gatitul. Dar cum m-am saturat ca Madalin sa-si asume toate meritele dupa ce eu curat cartofii, morcovii, usturoiul, toc patrunjelul, reglez cuptorul, etc, deci practic fac 3 sferturi din munca :P, am zis ca e momentul sa iau atitudine. In plus blogul asta avea nevoie de putin feminine touch asa ca plec pe contraatac cu o reteta dulce invatata de la Monica care a reusit sa dea pe spate vreo 10 invitati la masa care se jura ca n-au mai mancat asa minune.
Baked Alaska - (reteta Monicai aici)
inghetata (intre 500-850 g in functie de cat de pofticiosi sunteti)
pentru blat:
6 galbenusuri
100 g unt
100 g zahar
100 g faina
25 g amidon
1 lingurita praf de copt
o lingurita de extras sau pudra de vanilie
coaja rasa de la o lamaie
Pentru bezea:
6 albusuri
putina sare
200 g zahar
o lingurita de cream of tartar
un pic de extract de vanilie
Metoda de preparare:
Pentru blat se amesteca toate ingredientele pana se obtine un aluat omogen si cremos si se aseaza intr-o forma rotunda. se da la cuptor 12 minute la 200 grade. Se lasa la racit.
Inghetata putin topita se aseaza intr-un bol tapetat in prealabil cu folie alimentara si se da la congelator. Asta pentu a obtine forma dorita, cam ca un iglu asa.
Inainte sa ne apucam de bezea pornim cuptorul si-l lasam sa se incinga la 200 grade celsius.
Cand blatul este rece si inghetata congelata bine se face bezeaua. Asta chiar inainte de servire, nu merge facuta din timp. Se bat cu robotul cele 6 albusuri (neaparat la temperatura camerei) cu un praf de sare si cu o lingurita de cream of tartar, apoi se adauga zaharul, cate o lingura odata. Dureaza un pic, dar asa iese bine.
Urmeaza montajul, care e cam asa: blatul rece se pune in tava de cuptor tapetata cu hartie. deasupra se aseaza inghetata. Ar trebui sa ramana o margine cam un cm de jur imprejurul inghetatei. se acopera bine cu bezea, in strat aproximativ uniform, dar cu cat raman mai multe "moatze" cu arat va avea un aspect mai interesant la final.
Se da la cuptor 5-6 minute sau pana prinde culoare. Aveti rabdare si nu plecati de langa cuptor pana cand a prins coloare pentru ca trebuie scoasa imediat cum s-a colorat.
Trebuie sa arate cam asa:
Se serveste imediat pofticiosilor. Gata, asta e reteta mea de dat musafirii pe spate.
Pentru prima data in blogosfera culinara,
Corina
marți, 26 martie 2013
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Eu zic ca ai inceput cu dreptul, asa cum trebuie!
RăspundețiȘtergereReteta asta e pentru pofticiosi, e ceva de vis.
asa se intampla cand esti ajutor de bucatar, ce sa-i facem ! oricum, Madalin pazea, Corina vine tare din urma!!!! :)))
RăspundețiȘtergeretrebuie sa recunosc: e cel mai bun sous chef ever! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Any, in ciuda faptului ca bagi inghetata in cuptor, e o reteta foarte simpla si delicioasa.
RăspundețiȘtergereLucia, vin, vin in viteza si cateodata si bere :))
M, tintesc titlul de brutar - patiser in viitor, nu de sous chef, asa ca fa-mi loc in bucatarie! :))
Eu aștept ziua în care îți faci propriul blog culinar. Și îl lași pe Mădălin și fără design și logo și art touch și ajutor de bucătar:)) Ai crescut o mică bestie, Mădălin, îți zic.
RăspundețiȘtergereDe-abia astept :)
Ștergerecorina unchained :))
RăspundețiȘtergereSe pare că am cam ratat momentul.. dar, congrats Corina. Ai stofă, așa ca fură-i pâinea de sub nas :))
RăspundețiȘtergereMultumeeesc! :D
RăspundețiȘtergere