marți, 5 iunie 2012

supa de legume/carne

asta-i un post fara poze, numai pentru pasionati. daca nu esti foarte interesat de fenomen, nu citi pentru ca o sa te plictisesti :)

imposibil sa nu fii intalnit o gramada de retete la care trebuie sa adaugi supa de legume sau supa de carne (vestitul stock).

supa poate fi inlocuita cu apa chioara insa reteta ta va pierde mult. o sa-mi spui acum ca n-ai timp sa faci 2 feluri de mancare: o supa de legume/carne plus reteta de care te-ai apucat. corect, insa supa nu trebuie sa o faci atunci, trebuie sa o ai in congelator.

si-acum ajungem la partea frumoasa. tot timpul iti mai ramane un morcov, un ardei sau cateva ciuperci cu care nu poti gati mai nimic fie pentru ca e prea putin, fie pentru ca nu ai nimic in plan cu acele legume. 

fa-ti o punga de legume in congelator in care pune morcovul sau ardeiul(curatat si taiat) pe care intentionai sa le arunci. poti sa faci si o punga de carne in care sa pui oasele mari  de la vita, sau bucatile de carne care-ti raman nefolosite.
cand ai timp pune-le la fiert si fa-ti supa de care ai nevoie. nu pune sare ca sa poti controla nivelul final al sarii in prepartul la care vei vrea sa folosesti supa de legume. eu pastrez supa de legume in pungi cu fermoar. poti sa-ti faci pungi de 500g sau de un kilogram care sa te ajute sa gatesti mai usor, mai rapid, mai econom si cu o diferenta considerabila de gust.

nimanui nu-i palce sa arunce mancarea, asa ca asta poate fi o solutie si pentru tine.

6 comentarii:

  1. Aoleu ce m-ai nimerit :). Pai chiar acum am in congelator stock de vitel ( asta il folosesc din greu ), de pui si de vegetale. Fara astea sunt mort
    ;0.

    Ca sa fac doi litri de stock de vitel imi ia exact 22 de ore de fierberi:). Noroc ca de cele mai multe ori nu folosesc decit o cana sau doua
    Alea de pui si de vegetale sunt mult mai rapid de facut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am mereu in congelator asa ceva si ma gandeam sa le dau o idee celor care arunca legumele,oasele etc.

      Ștergere
  2. Si eu procedez la fel. Pastrez toate bucatile de oase, piele, chiar si grasime (de pui) , plus resturi de legume, si imi fac mereu supa. Diferenta este colosala, indiferent ca ai nevoie de stock pentru o reteta complicata sau doar pentru "umflat" cuscusul.
    Supa nu e apa! :D

    RăspundețiȘtergere
  3. din pacate eu fac parte din categoria persoanelor care arunca resturile de oase, legume etc...desi imi propun mereu sa devin mai econoama sau mai organizata, mai inventiva...asa ca postarea asta imi este de folos :)

    RăspundețiȘtergere