vineri, 6 aprilie 2012

degustare de stirbey @ ginger


desi rezolutia mea de a "degusta" vin numai in weekend era in picioare de mai bine de trei saptamani, am cedat destul de usor(dohh!) tentatiei lansate de mihnea, de a trece in revista mare parte a vinurilor facute la stirbey

ne-au ghidat pasii printre paharele de vin chiar oenologul oliver bauer impreuna cu sotia sa raluca, niste oameni minunati cu dragoste de meserie si pasiune patimasa, as zice, pentru ceea ce fac. printre invitati mi-a facut placere sa-i intalnesc sau sa-i revad pe alin, razvan, mona, mihai vasile, mihai oprea, nicusor, si andrei. multumesc  mihai oprea pentru poze.


seara a inceput cu o comparatie sauvignon blanc 2010 vs 2005 vs sauvignon blanc vitis vetus 2008. ni s-a explicat  ca sb vitis vetus se face numai in anii favorabili dintr-o anumit areal,  cu vita mai batrana,  insa mie mi-a placut sb-ul simplu din 2010 care m-a impresionat prin prospetimea de care a dat dovada si prin tipicitatea de manual a unui sb foarte bine facut. 

aventurile mele cu sb-uri de 5-6 ani se terminau deobicei cu referire la morti, cruci si biserici asa ca mare mi-a fost mirarea sa regasesc un vin echilibrat in varinata de 2005. s-a prezentat fara atributele tipice de sb insa dupa vreo ora s-a deschis frumos si mi-a schimbat impresia despre sb si invechire.


mi-a placut si roze 2011, obtinut din cabernet sauvignon, la 13.3% alcool. chiar daca e inca tanar si nelinistit si are o usoara asprime pe care o pun pe seama neinfratirii alcoolului cu corpul vinului sunt convins ca are un viitor frumos. caracterul barbatesc e sustinut si de culoarea ce bate in purpuriu, mult mai aprinsa decat celebra  culoare foaie de ceapa a rozeului frantuzesc.

se pare ca roze este si vinul de masa al familiei bauer, motiv pentru care oliver a marturisit ca sta cu inima cat un purice pana cand sotia nu-i da avizul pozitiv pentru rozeul productiei in curs. 

seara a continuat cu rosiile unde am pus cap la cap novac 2009 cu negru de dragasani 2009; merlot 2004 cu 2008 precum si cabernet sauvignon 2003 cu 2008.


remarc novacul 2009, merlot 2004 si cs 2008. novac si negru de dragasani in varianta stirbei imi erau necunoscute. novacul mi s-a parut mai aproape de gustul meu. culoarea bate inspre violet nasul e usor fructat, tanini sunt moi si se termina cu o nota de ciocolata sau cafea bine prajita. 

ar mai fi multe de spus despre vinuri insa spre deosebire de mihai care si-a pierdut caietul cu notite eu mi-am pierdut mintile si simturile de foame si de de prea mult vin. 

ne-am adus aminte ca restaurantul ginger este chiar un restaurant, si unul de soi dupa cum aveam sa descopar. am acompaniat vinurilor rosii un foie gras cu sos de fructe de padure si usturoi confiat precum si un piept de rata la gratar cu sos de branzeturi cartof copt si legume la tigaie pe care din motive de merlot 2004 si de lumina n-am mai apucat sa le si pozez. 

daca vrei sa afli mai multe despre stirbei si vinurile lor arunca un ochi si aici:  stirbey.


13 comentarii:

  1. vreau demult sa merg la ginger. De fapt am si ajuns intr-o seara dar fix la ora inchiderii.Merita sa-mi mai incerc o data norocul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aspectul usor prafuit al carciumii s-ar putea sa sperie multa lume, insa daca treci peste asta mancarea a fost chiar buna. pieptul de rata foarte bine gatit - eu i-as fi ales insa o alta garnitura. comeseni mei laudau un muschi de vita gigantic care arata cum trebuie - un chilipir la 59 de lei - si care ar fi saturat cu varf si indesat 2 persoane. selectia de vinuri si bauturi este imensa, probabil ca cea mai mare din bucuresti.
      daca ar umbla putin si la designul interior cred ca ar avea mult de castigat carciuma asta.

      Ștergere
  2. cine e vitis vetus asta? stiam de vitis vinifera si labrusca si inca vreo 3, dar niciuna vitis vetus

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca vitis vetus e doar o marca comerciala a producatorului :)

      Ștergere
    2. Vitis Vetus = vie batrana - SB facut din viile "cu greutate" ale producatorului, strugurii trec si printr-un atent proces de selectie.

      Ștergere
  3. sper sa ai ocazia vreodata sa incerci o Feteasca Regala matura de la Stirbey :) Am incercat-o pe cea din 2003 si, chiar daca anul a fost unul foarte cald, inca se tine foarte bine. Ar trebui sa se acorde mai mult credit vinurilor albe si capacitatii lor de invechire

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu iti recomand sa-l intrebi direct pe Oliver :) Poate are vreo Feteasca matura dintr-un an mai "clasic"

    RăspundețiȘtergere
  5. Coincidenta :).
    Sint original din zona Dragasani si ieri am avut privilegiul sa vizitez Crama Sterbey prin intermediul unui prieten bun. Dupa cum spui si tu ma impresionat foarte mult pasiunea si dragostea sotilor Bauer pentru ceea ce fac.

    RăspundețiȘtergere
  6. eu inca nu am vizitat-o, dar mi-am propus. frumoasa crama?

    RăspundețiȘtergere
  7. Crama mi-a plcut mult de tot.
    Surpriza a fost mare pentru mine pentru ca eu ma asteptam ca o mergem printre vii si sa trecem pe linga o crama sau doua. Sa dovedit ca prietenul meu ii stie bine pe Raluca si Oliver si ce am primit in schimb a fost un "private tour" cam de vre-o ora in care Raluca ne-a aratat crama, ne-a spus povestea podgoriei si ne-a aratat cum fac ei vinul .. la fata locului. La sfirsit am facut si un pic de degustare dar cum era foarte de dimineata, pe la 9 am, nu a fost prea extinsa :). Am cumparat si vre-o doua sticle de vin pe care o sa le beau cu mare placere in US.
    Singura parte mai ne la locul ei a fost ca eu sint probabil singura persoana din Dragasani case nu bea vin, decit ocazional:). Pot vorbi despre bere insa (si nu ma refer la plisner aici ci mico-brewery din america si bere belgiana) trei zile si tot nu m-am terminat :). Si mai ciudat este ca tatal meu produce peste 1000 de litri de vin anual asa ca vinul nu mi-a lipsit.. Dar sta e alta poveste :)

    RăspundețiȘtergere