miercuri, 15 februarie 2012

cartofi gratinati /potatoes gratiné /gratin dauphinois




nu stiu cum, dar pe vremea asta geroasa parca toata mancarea trebuie sa vina din cuptor. cum apare primul fulg de zapada cum planuiesc o portie de cartofi din astia buni de tot, copti in smantana si unt si presarati cu branza. iar daca ninge prea mult am o problema! zice-se ca reteta e originara din zona franceza subalpina daphinois de unde-si trage si numele. merge de minune cu un pahar de cabernet sauvignon. sau mai multe. pofta mare. 
 


ingrediente:
pentru 4 persoane. timp de preparare: 1 ora.
- un sfert de pachet de unt
- 300ml smantana lichida de gatit
- 200ml lapte
- 1kg de cartofi
- 3 catei de usturoi
- un pumn de parmezan ras
- sare, nucsoara, cimbru, piper alb

cartofi gratinati /potatoes gratiné /gratin dauphinois
- incalzeste cuptorul la 200 de grade celsius
- curata cartofii de coaja si taie-i felii subtiri de 2mm
- intr-o tava mai groasa topeste untul pe flacara aragazului.  adauga usturoiul tocat marunt si caleste jumatate de minut. adauga smantana, laptele.
- condimenteaza cu sare si  piper alb, dupa gust. adauga un varf de cutit de nucsoara si trei crengute de cimbru(sau o jumatate de lingurita de cimbru uscat).
- lasa sosul sa scada la foc mic cateva minute. adauga cartofii peste sos. aseaza-i in straturi apasandu-i usor in sos cat sa se unga uniform.
- da la cuptor cca 45 de minute. verifica cartofii cu o furculitza. cand sunt facuti adauga parmeazanul ras pe deasupra si mai da la cuptor inca 10 minute(sau 5 minute sub broiler).  

5 comentarii:

  1. Pana sa aflu eu cum e cu dauphinoise-ul, ”cartofii frantuzesti” erau cei pregatiti de mama in copilarie - o varianta imbogatita in stil clasic romanesc: straturi alternante de cartofi fierti in coaja taiati felii, branza telemea rasa si din belsug si oua fierte tari feliate. Povestea se incheia cu un strat de cartofi si se scalda intr-un sos din smantana fermentata si oua batute. Un fel de budinca deci, mult mai consistenta decat originalul.

    RăspundețiȘtergere
  2. ei, in copilarie mancam si eu cartofi frantuzesti facuti de mama, dupa o reteta asemanatoare cu a mamei tale. mama prajea cartofii dupa care ii scurgea de ulei si ii dadea la cuptor cu sosul facut din ou, smantana si cascaval ras. ma si mir de unde stiau trteaburile astea ca doar nu aveau internet :))

    varianta originala parca e un pic mai "usoara" decat astea din copilaria noastra.

    RăspundețiȘtergere
  3. sunt delicioasi!
    eu m-am indragostit de ei duminica cand am facut prima oara aceasta reteta!

    RăspundețiȘtergere