luni, 26 septembrie 2011

tocana de miel fiarta molcom/slow cooked lamb stew


e o mancare care cere rabdare dar rezultatul e pe masura de bun. e o tocana care, ca orice fiertura, e mai buna a doua zi. se face in genul fierturilor frantuzesti (beef burguignon) si are acea aroma inconfundabila de mancare facuta in tihna, in care carnea se dezlipeste singura de pe os de fiarta ce e.

merge bine in serile racoroase, cu un pahar de vin rosu - poate o feteasca neagra, la temperatura camerei. pofta buna
 
ingrediente:
pentru 6 persoane. timp de gatire: 3h
- 800g coaste de miel
- 100g pancetta/bacon sau chiar lardo
- 2 cepe mari
- 2 morcovi
- 4-5 bete de telina(apio)
- 2 cartofi maricei 
- 4 catei de usturoi
- jumatate de sticla de vin rosu, sec
- 400g rosii fara pielita
- dafin, rozmarin, cimbru, oregano
 
tocana de miel fiarta molcom/slow cooked lamb stew
- caleste pancetta(taiata marunt) intr-o oala de fonta
- adauga coastele de miel si caleste-le pe fiecare parte. daca sunt prea multe, perpeleste-le in doua transe. sareaza si condimenteaza cu ierburile uscate. dupa ce s-a calit, scoate carnea din oala si da-o deoparte.
- adauga la calit ceapa, morcovii, telina, usturoiul si ierburile verzi eventual legate intr-un buchet.
- dupa ce s-au calit legumele adauga vinul rosu.
- adauga rosiile decojite si maruntite impreuna cu cartofii. da zeama in fiert dupa care aduga bucatile de miel. daca nu ai zeama destula e timpul sa ii pui o cana de apa sau cat ai nevoie astfel incat bucatile de carne sa stea in lichid.
- redu flacara aragazului in asa fel incat zeama sa bolboroseasca incet. lasa la fiert cam doua ore. controleaza din cand in cand nivelul lichidului. daca scade prea mult mai poti aduga putina apa(sau supa de carne/legume).
- la sfarsit, scoate buchetul de legume si piseaza putin cartofii cu o lingura de lemn, cat sa obtii o conistenta mai groasa a tocanii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu