marți, 30 august 2011

clafoutis de zmeura si mure


desi pare o chestie simandicoasa, acest desert frantuzesc este de fapt un desert foarte simplu, de la tara. e o tarta care se face din fructe peste care se toarna un amestec similar cu cel de la clatite si se da la cuptor pana cand spuma fina se coace si se ridica frumos in sus. de aici si numele care provine de la verbul "a umple" (clafir). 


toata minunatia nu-ti ia mai mult de jumatate de ora si o poti face bine merci cu putin timp inainte sa te asezi la masa, pentru ca atunci cand ai terminat de mancat, desertul sa fie gata. e bun atat cald cat si rece. are o textura fina si pufoasa, undeva intre intre clatite si crema de zahar ars. e atat de usor si pufos incat va recomand sa-l mancati ca atare fara alte sosuri/siropuri sau inghetate pe alaturi :) 
pofta buna.



ingrediente:
pentru 6 persoane. timp de preparare: 35 de minute
- 200g de zmeura
- 200g de mure
- 4 oua
- 175g zahar
- 150g smanatana dulce
- 150g lapte
- 70g faina
- vanilie, scortisoara dupa gust.

clafoutis de zmeura si mure
- incalzeste cuptorul la 200 grade celsius. unge o tava cu unt. 
- rastoarna fructele in tava


- bate cu un mixer albusurile spuma apoi adauga treptat zaharul. incorporeaza si galbenusurile. incorporeaza smantana si laptele. aduga faina, vanilia,  scortisoara si mixeaza totul bine. toarna umplutura peste fructele din tava. 


- lasa la cuptor 30 de minute sau pana umplutura s-a copt uniform.

11 comentarii:

  1. Ce zici? Merge si cu visine?

    RăspundețiȘtergere
  2. merge perfect. reteta initiala frantuzeasca este cu cirese, insa poti folosi ce fructe vrei tu :)

    visinele sunt un pic mia acrisoare asa ca ti-as sugera sa maqi pui vreo 50 de gr de zahar in plus. succes :)

    RăspundețiȘtergere
  3. ce-mi place tava aia <3
    mostenire? :))

    RăspundețiȘtergere
  4. mostenire de la bunica care i-a dat-o mamei, care mi-a dat-o mie :))
    e foarte buna si-n ziua de azi si cred ca o sa mai fie muuult timp de-acum incolo:)

    RăspundețiȘtergere
  5. mie imi place si tava si continutul ,in toate etapele!:)si clafoutis-ul,of course!eu am facut cu mure si piersici,o nebunie!:)

    RăspundețiȘtergere
  6. @alison merci;)
    suna tare interesanta combinatia mure&piersci :)

    RăspundețiȘtergere
  7. dupa ce ai bagat tava la cuptor ai descoperit cele 70 g de faina stinghere, pe masa. nu ?

    RăspundețiȘtergere
  8. uite cine citeste cu atentie:)
    multumesc de info, am corectat.

    RăspundețiȘtergere