metoda puturosului(sau varianta de apartament de bloc :))) ).
pentru rosiile uscate se folosesc in mod traditional rosiile din familia san marzano, rosii care au aspect alungit, asemanatoare cu cele pe care romanii le numesc "prunisoare". nu stiu daca-s rude primare au ba, insa ideea e ca ai nevoie de rosii cu cat mai putina "zeama" si ca mai multa "carne". am citit cum ca rosiile san marzano se dezhidrateaza in proportie de 93% pe cand rosiile cherry se dezhidrateaza in proporti de 80%.
metoda traditionala spune ca rosiile se taie in jumatate, se curata de seminte si zeama si se sareaza cu sare de mare. apoi se pun pe o rama de lemn pe care in prealabil s-a intins bine tifon sau altfel de panza cu tesatura rara. o alta rama cu tifon se pune deasupra lor pentru a le feri de insecte sau pasari. aranjate in felul acesta se lasa in bataia soarelui de dimineata pana seara cand apune soarele. peste noapte se baga in casa intr-o camara uscata pentru a le feri de umezeala noptii. a doua zi se scot iar in soare si se continua ciclul pana cand rosiile sunt uscate bine.
metoda puturosului inlocuieste caldura soarelui cu cea a unui cuptor (ca o paranteza, rosiile din comert sunt uscate folosind metoda cuptorului electric). foarte importanta este calitatea rosiilor pe care le pui la uscat. eu am folosit rosii "prunisoare", romanesti, crescute in gradina unui nene de pe langa bucuresti, foarte carnoase si gustoase. am ramas surprins de cat de gustoase au iesit si de cat de diferite, in sensul bun, sunt fata de cele din comert. la prima muscatura sunt dulci si iti lasa impresia ca tocmai ai muscat din "esenta" gustului de rosie dupa care in spatele gurii le simti uuusor acrisoare numai asa cat sa te faca sa vrei mai mult :)
super-multumit de rezultat mi-am promis sa mai fac o sarja, ceea ce iti doresc si tie. succes.
ingrediente:pt cele 3 borcanase. timp efectiv: macar 5 ore- 3 kg rosii prunisoare- 10 catei de usturoi- oregano uscat- cca o cana de ulei de masline extravirgin
pomodori secchi- taie rosiile pe de-a lungul si scoate semintele si zeama. aseaza-le cu "gura" in jos pe un fund ca sa se scurga bine de zeama- aranjeaza-le apoi cu gura in sus pe gratarul cuptorului sub care trebuie neaparat sa ai o tava in care se va scurge din sucul rosiilor.- sareaza din plin rosiile cu sare de mare. sarea ajuta la dezhidratare. nu-ti fie teama nu vor fi sarate deloc, pentru ca zeama si implcit sarea se vor scurge in tava aragazului.- seteaza cuptorul intre 100-150 de grade (experimenteza!) si lasa rosiile 4-5 ore sau pana se usuca bine si arata cam asa:- din cand in cand deschide usa cuptorului ca sa elimini umezeala. dupa vreo ora intoarce-le cu gura in jos sa se scurga zeama ce se formeaza in fiecare rosie. dupa inca 15 minute, intoarce-le din nou cu gura in sus. de la cuptor la cuptor va trebui sa ajustezi temperatura si timpul de uscare.- cand sunt gata, opeste cuptorul si lasa-le jumatate de ora sa se raceasca apoi pune-le in borcane cu capac, uscate(fara pic de apa!), in straturi-straturi adaugand la fiecare strat 2-3 catei de usturoi, oregano uscat si un varf de sare apoi toarna ulei cat sa acoperi bine totul. strange bine capacul. fara a fi sterlizate, aceste borcane trebuie sa reziste fara probleme macar 6 luni depozitate la temperatura camerei.
si ulei nu pui? ca asa pare din poze :)
RăspundețiȘtergereAsta vroiam si eu sa intreb...
RăspundețiȘtergerepun bre, pun :)))
RăspundețiȘtergerel-am trecut la ingrediente dar am uitat sa-l adaug in borcan. merci de obs :D
arata...seducator!:)eu am folosit (ca inca nu ma incumet sa le fac!) o combinatie cu capere(in loc de usturoi), o aroma placuta...
RăspundețiȘtergeresimona, e super simplu. sunt convins ca le vei face mai bine ca mine :D
RăspundețiȘtergereca sa vezi, exact asta ma pregateam sa fac in dupa-masa asta. da' cu rosii galbene, ca de-astea produce gradina in cantitati industriale...sa vedem ce-o iesi :)
RăspundețiȘtergereies f bune si cu galbene. am facut si eu in weekend cu "prunisoare" galbene :))
RăspundețiȘtergerete anunt de indata ce sunt in-borcanate :)
RăspundețiȘtergeream facut si eu ieri, din 4kg de prunisoare rosii (doar din astea am gasit la piata) mi-au iesit 4 borcane. btw, le-am taiat in sferturi dar mi s-au "scurs" de pe gratar in tava de sub el cand s-au inmuiat (eu am un gratar mai rar... :))
RăspundețiȘtergerese vede si in poza mea ca si eu am pus o tava sub gratar tocmai pentru asta.
RăspundețiȘtergereapoi, pe masura ce stau mai mult in ulei parca devin mai gustoase. sau asa mi se pare mie :)
gata, am facut 2 transe: una de rosii galbene si una de rosii amestecate. au iesit prima-ntaia! pun pe blog results, cu trimitere la reteta matale (btw, mult mai rezonabila decat altele de pe net) :) mersi!
RăspundețiȘtergerema bucur ca ti-a placut reteta. cum ti se par, nu-i asa ca-s mult mai bune ca astea din comert? mie-mi plac asa de mult ca de cateva zile numai d-astea mananc :))
RăspundețiȘtergereAm facut si eu mai pe la inceputul verii cu niste rosii care n-au fost grozave - probabil de import. N-au fost rele pentru un prim experiment doar ca le-am uscat prea tare (le-am tinut la max 70 de grade). Vreau acum sa incerc sa fac la soare - am uscatorul, am si locatia (nu in Buc ca risc sa le manc cu aroma de hidrocarburi) dar parca nu prea mai e soare...
RăspundețiȘtergereIn alta ordine de idei stie cineva cum se fac ansoa la borcan? Am gasit la Real 'filetti di alici', am pus in borcanele mici cu putina sare si ulei de masline da' parca mi-e frica sa desfac unul sa vaz ce-a iesit..
hei, salut lucian. am incercat si eu la soare. in primele 2 zile a fost perfect, eram pe drumul cel bun. seara le bagam mereu in casa sa le feresc de umezeala. cu toate acestea in a 3 zi au inceput sa prinda mucegai. eu cred ca din cauza umiditatii diferite intre o tara mediteraneeana si romania.
RăspundețiȘtergerelegat de ansoa, in italia povestea este cam asa: dupa ce se prind, se pun cu tot cu cap si matze in apa sarata vreo 2 zile, dupa care se indeparteaza capetele si matzele si se pun iar in apa sarata vreme de 5-6 luni pentru maturare. apoi se scot cateva ore din apa sarata si se clatesc cu apa, se zvanta si de-abia se pun cu ulei in borcane.
eu de metoda asta am auzit insa or mai fi si altele. daca tu le-ai luat gata sarate, ai sarit prima parte si le-ai pus direct in ulei asa ca ar trebui sa fie bine.
uite aici: http://goo.gl/X6jmZ cateva metode de marinare rapida care te pot face sa faci tu insuti toate operatiile, din peste proaspat.
sa ne spui cum ti-au iesit rosiile :)
Nu-i bine si nu-i bine de 2 ori.
RăspundețiȘtergereInstalatia de uscare e pe la Pitesti si deja pe-acolo nu prea mai e chiar asa cald. Mi-ai dat de gandit cu treaba cu mucegaiul... cred ca raman la varianta cuptorului ca pare mai sigura.
Eu am gasit file de ansoa proaspata, fara sare fara nimic (au mereu pe la Real - nu zic cat is de bune de mancat asa crude!). Le-am sarat si apoi le-am bagat in borcanele mici, cu ulei de masline turnat peste - deci am cam sarit faza cu maturarea/marinarea... Mi-e frica de tradare!
Am facut si cateva cu ulei si otet - bune dar nimic special.
aha, pai sa ne spui ce iese cu sare si ulei :)) , teoretic ar trebuie sa fie ok dpdv siguranta.
RăspundețiȘtergeream facut si eu la soare intr-un an,au iesit bune,numai ca a cam durat. Seara le aduceam inauntru si ziua le tineam afara. Si pe ale mele le-am congelat si a fost ok.
RăspundețiȘtergerecam cate zile a durat si in ce perioada a anului le-ai facut?
RăspundețiȘtergereeu si sora mea le facem in seara asta...iuuppii!numai ca noi le-am scobit de tot,nu vazusem cum erau ale tale in poza,dar n-are nimic,nu?
RăspundețiȘtergeretu ce ulei ai pus?de masline sau de seminte?
Deja sunt la a treia tura de uscat roșii, ies foarte bune, tăiate în două sărate si hop în aparatul de deshidratat!!! Apoi la borcan cu ulei de măsline, după preferință busuiocul si la cămară cu ele!!!!!
RăspundețiȘtergerekeep doing the good thing, anna :)
Ștergere