vineri, 17 iunie 2011

tocana de iepure

...lapin a la cocotte, conejo a la compagnola, country-style rabbit sunt numele aceluiasi fel de mancare. o tocana cu iepure si legume, fiarta incet in oala de fonta pana cand carnea se desprinde singura de pe oase. 

nu am foarte mare experienta cu gatitul iepurilor insa asta mi se pare pana acum cea mai buna metoda de a-i gati. desi iepurele a fost mare (din rasa marele belgian) si a avut destula grasime aparenta, carnea de iepure a fost slaba. ulterior am citit ca este foarte bogata in proteine si saraca in colesterol(e mai slaba decat carnea de gaina). ce pot sa va spun e ca tocana iese minunata, cu un gust inconfundabil. te-as sfatui sa ai un pahar de vin rosu, sec si paine de casa cu coaja groasa si crocanta. pofta buna

ingrediente:
pentru 6 persoane. timp de gatire: 3h
- jumatate de iepure mare
- 2 cepe mari
- 2 morcovi
- 2 cartofi maricei
- 4-5 bete de telina(apio)
- 4 catei de usturoi
- 100g pancetta/bacon sau chiar lardo
- jumatate de sticla de vin rosu sec
- 400g rosii fara pielita
- frunze de dafin, rozmarin, cimbru, oregano, un bat de scortisoara

tocana de iepure
- intr-o oala de fonta caleste pancetta taiata marunt. 
- adauga bucatile de iepure in oala pentru a se cali putin pe fiecare parte. ai grija sa nu aglomerezi oala. cel mai bine perpelesti bucatile de iepure in doua transe. sareaza si condimenteaza cu ierburile uscate. scoate carnea din oala cand s-a perpelit si da-o deoparte.
- adauga in oala la calit ceapa, morcovii, telina, usturoiul si ierburile verzi eventual legate de batul de scortisoara. la sfarsit le vei scoate din oala.
- cand s-au calit legumele adauga vinul rosu. daca ti se pare ca are un miros puternic de alcool poti sa si flambezi putin. vrei ca sa dispara mirosul de alcool si sa-ti ramana numai aroma vinului. 
- adauga rosiile decojite si maruntite impreuna cu cartofii. da zeama in fiert dupa care aduga bucatile de iepure. daca nu ai zeama destula e timpul sa ii pui o cana de apa sau cat ai nevoie astfel incat bucatile de carne sa stea in lichid. 
- redu flacara aragazului in asa fel incat zeama sa bolboroseasca incet. lasa la fiert cam doua ore. controleaza din cand in cand nivelul lichidului. daca scade prea mult mai poti aduga putina apa(sau supa de carne/legume). 
- la sfarsit, scoate buchetul de legume(legate de batul de scortisoara) si paseaza putin cartofii cat sa obtii o conistenta mai groasa a tocanii. ca intotdeauna in cazul acestor fierturi, a doua zi sunt si mai bune.


7 comentarii: