joi, 16 iunie 2011

pate de iepure cu rosii uscate


zilele trecute am cumparat un iepure(5kg) de la un domn care are o microferma prin preajma bucurestiului. si pentru ca era ditamai animalul m-am hotarat sa-l gatesc in mai multe feluri: friptura de iepure la cuptor cu cartofi cu rozmarin si usturoi, tocana de iepure(lapin a la cocotte) si pate de iepure cu rosii uscate.

pate de iepure aveam de mult in cap sa fac, cam de cand l-am gasit (doar) pe meniul unui restaurant. n-am apucat sa-l gust pentru ca se terminase pe ziua respectiva. 

se face foarte usor, in maxim 20 de minute cu ingrediente putine iar rezultatul este pur si simplu genial. eu l-am mancat cu mini baghete proaspete cu ceapa si branza de capra ceea ce va recomand si voua. (baghetele se fac cu aluat simplu de paine pe care, inainte sa-l asezi in tava cuptorului, ii pui in mijloc ceapa verde tocata marunt amestecata cu branza de capra. atentie, rezultatul da dependenta!)

aciditatea rosiilor uscate balanseaza numai bine gustul fin al pateului infuzat cu vin de porto atat cat sa te faca sa mai vrei un dumicat. alaturi am avut un pahar de tera rossa 2006, un cupaj de cabernet cu merlot de la clos de colombes despre care va voi povesti cat de curand.  


update: dl balasa este proprietarul microfermei si in limita posibilitatilor va poate furniza iepuri crescuti cat mai natural cu putinta. e de gasit la nr 0724.750.829.
ingrediente:
- ficatul si rinichii de la un iepure mare
- 50g grasime de iepure
- o ceapa mare
- 100ml vin de porto
- 100ml smantana groasa de gatit
- 8-10 rosii uscate
- cimbru, sare, piper

pate de iepure cu rosii uscate
- portioneaza iepurele. aduna grasimea iepurelui si toac-o marunt. pune-o in tigaie la foc foarte mic ca sa se topeasca incet. cand raman bucatele mici care nu se mai topesc, ia tigaia de pe foc, strecoara grasimea curata si arunca resturile.
- intr-o tigaie incinsa pune 50g de grasime de iepure in care caleste ceapa taiata marunt.
- adauga in tigaie ficatul si rinichii maruntiti bine. condimenteaza cu cimbru, sare si piper proaspat macinat.
- caleste 7-8 minute pana dispare culoarea roz. adauga vinul de porto. amesteca pana cand se evapora tot alcoolul. ia tigaia de pe foc si lasa amestecul sa se raceasca putin.
- pune amestecul intr-un robot de bucatarie si paseaza-l bine. adauga smanantana treptat pana cand ajungi la consistenta care-ti place. sa tii cont ca in frigider se va mai intari.
- pune intr-un castron si acopera totul cu rosiile uscate tocate marunt.
- da la frigider macar jumatate de ora pana cand se raceste.

11 comentarii:

  1. next time cand mai faci chestii din astea fie ma inviti de buna voie, fie aflu unde stai si ma gasesti pe presul de la usa :))

    RăspundețiȘtergere
  2. am inteles, sa traiti! :)))

    nu mai gatisem iepure si n-am vrut sa-mi fiti cobai chiar de la prima incercare.

    RăspundețiȘtergere
  3. btw, cand comitem un Pekin duck la mine pe terasa? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. in orice seara saptamana viitoare. mai putin in we ca suntem plecati :D

    RăspundețiȘtergere
  5. pare f bun. felicitari. reteta este improvizata sau ai mers pe cai batatorite?

    RăspundețiȘtergere
  6. merci alex. cam asa se face orice pate de casa, indiferent de animal, asa ca erau batatorite bine caile :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Dar contactul pentru nenea cu iepurele, de ce nu l-ai mentionat? Ca poate incercam si noi ce ne mai inveti...

    Dana

    RăspundețiȘtergere
  8. si eu subscriu la ce a spus Dana :D si informatiile despre iepure inainte de a fi gatit sunt importante :)

    RăspundețiȘtergere
  9. tre' sa cer aprobarea omului pentru ca are o microferma adica mica-mica.

    scopul lui e sa creasca pentru autoconsum iar daca intamplator are surplus, vinde.

    daca obtin accordul lui, pun imediat si contactul.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am incercat varianta ta dar inainte de a prepara ficatul l-am lasat cam 1h in lapte ca sa fie mai putin amar si sa capete o dulceata a iesit perfect.

    Multumesc,

    Dana

    RăspundețiȘtergere
  11. chiar e recomandat sa-l lasi in lapte. laptele dilueaza amreala din bila , daca ea exista. daca e taiat de cineva priceput, n-ar trebui sa aibe amareala.

    dar daca nu stii cine si cum l-a taiat, metoda ta e perfecta.

    RăspundețiȘtergere