marți, 28 iunie 2011

branza cu rosii la cuptor(saganaki)

saganaki este un aperitiv grecesc ce-si trage numele de la tigaia in care este preparata si servita(sagani). se fac foarte multe combinatii cu acelasi nume care au ca numitor comun branza, la care se mai adauga legume, creveti etc. 
varianta care mi-a placut in grecia este varianta simpla, doar cu rosii si branza. mie mi-a luat cam 3 minute sa o bag la cuptor si vreo 20-25 sa o astept sa se faca. daca ai alaturi paine proaspata si un riesling alb bine racit, se cheama ca esti un om fericit :)

ingrediente: 
pentru 2 persoane. timp de preparare 25 de minute
- 600g rosii
- 400g branza
- ulei de masline, oregano

branza cu rosii la cuptor(saganaki)
- taie rosiile felii groase de jumatate de deget si aseaza-le in cratita cat sa acoperi tot fundul cratitei. stropeste cu ulei de masline si oregano
- taie branza felii si aseaz-o peste rosii. stropeste cu ulei de masline si oregano. eu am folosit branza de oaie cu gust puternic. poti sa folosesti si haloumi, feta sau mozzarella spre exemplu insa trebuie sa nu contina foarte multa apa(sa fie semi-maturata).
- pune inca un strat de felii de rosii, stropeste-le cu ulei de masline si oregano si da-le la cuptorul incins la 250 de grade timp de 20-25 de minute.

9 comentarii:

  1. yupee! eu o sa fiu o oama fericita saptamana viitoare, ca plec iar la mama lu' feta. :) oricum, mi-ai facut pofta.

    RăspundețiȘtergere
  2. ador grecia, iar mancarea lor e f buna, Si ei sint adorabili ;) Super simpla reteta, o sa o incerc la micul dejun, ca dulciuri grecesti am facut destule

    RăspundețiȘtergere
  3. Ti-a furat una marinaa poza de la aceasta reteta la un concurs si a si castigat. Daca esti tu marinaa, imi cer scuze. Nu vad niciun nume pe-aici, nici pe poze, nici la sfarsitul articolelor, ar fi bine sa-ti protejezi munca ca sa nu profite puturosii de ei.
    http://concurs.ele.ro/concurs_arla.html?a=lista_retete

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc de info liana. nu cunosc cine este marinaa, n-am nicio legatura cu ea. din pacate exista si astfel de oameni....

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar ce fel de branza este? Feta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. feta este o branza original greceasca tinuta in zer si burduf de lemn ..daca m tin bine minte si ii facuta din lapte fara prafuri tiri in graca i se m spune asvesti adica var ii facuta din prafuri. sper sa ajute tarziu dar m bine o dat decat niciodat,

      Ștergere
  6. preferabil feta. am facut de multe ori si cu branza de capra, neaosa, si merge super bine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună!Se mănâncă cald sau rece?

    RăspundețiȘtergere