miercuri, 23 martie 2011

quiche cu sparanghel si cartofi


quiche e denumirea frantuzeasca a unei tarte dintr-o singura foaie de aluat,  coapta in cuptor, si care contine oua, lapte/smantana. plecand de la aceasta baza, quiche-ul se poate customiza dupa dorinta si imaginatia fiecaruia adaugand carne, peste, legume, fructe etc.
mie mi-a cazut cu tronc o legatura de sparanghel cum de mult nu mai vazusem. combinatia s-a dovedit a fi foarte reusita. e foarte buna si a doua zi cand se raceste, dar cel mai buna este fierbinte cu un pahar de vin rosu sec. pofta buna.

ingrediente(pentru 3-4 persoane):
- o mana de sparanghel(cca 16 bete)
- 3 cartofi medii
- 3-4 linguri de ulei
- o foaie de aluat tip foetaj 
- 100g cascaval sau alta branza moale care se topeste
- 2 oua
-  100ml smantana groasa
- un praf de nucsoara
- un praf de sare si piper proaspat macinat

quiche cu sparanghel si cartofi
- timp de preparare - 15 minute, la cuptor 25-30 de minute.
- taie cartofii felii subtiri de 3-4 mm si perpeleste-i putin intr-o tigaie cu putin ulei, pe fiecare parte, la foc domol.
- pune intr-o tava inalta hartie de copt, apoi foaia de aluat. inteap-o cu furculita din loc in loc
- scurge cartofii de ulei pe servet de hartie, apoi aseaza-i uniform pe foaia de aluat. rade peste ei cascavalul.
- rupe partea de jos a sparanghelului. pune betele de sparanghel la fiert in apa sarata timp de 2-3 minute. scurge de apa si arunca-i intr-o oala cu apa cu gheata. in felul acesta isi vor pastra culoarea verde.
- amesteca ouale cu smantana. condimenteaza cu nucsoara, sare si piper proaspat macinat. toarna amestecul peste stratul de cartofi. 
- aseaza sparanghelul in tava la distante egale. coace la 180 de grade timp de 25-30 de minute

4 comentarii: