poached egg sau ou fiert in apa, fara coaja, e o provocare care pare simpla dar care a pus la treaba imaginatia multor bucatari cu scopul clar de a scapa de uleiul prajit. oul spart in ulei fierbinte va ramane compact intrucat uleiul are o densitate mai mare decat albusul de ou. nu acelasi lucru se intampla in apa, albusul tinzand sa se risipeasca in apa fierbinte.
gatit asa, e ingredientul principal pentru celebrele oua benedict, un mic dejun minunat si rapid. mie-mi place sa pun hribi in loc de bacon si ulei de masline si usturoi in loc de maioneza. pofta buna.
ingrediente:
- un ou
- o felie de paine prajita
- un hrib proaspat
- un catel de usturoi
- ulei de masline extravirgin
- sare, piper proaspat macinat
oua benedict
- prajeste o felie de paine, freac-o cu un catel de usturoi si unge cu cel mai bun ulei de masline pe care-l ai
- taie un hrib felii subtiri si pune-le pe un gril bine incins timp de 2 minute.
- pune feliile de hrib si oul fiert pe paine si condimenteaza cu sare si piper proaspat macinat
metoda mea de fiert oul in apa:
- intr-o cratita mica fierbe apa cu doi trei stropi de otet normal (impiedica albusul sa se risipeasca)
- pune in cratita o forma rotunda de metal (daca n-ai asa ceva ti-o poti confectiona dintr-o conserva, taindu-i ambele capace cu desfacatorul de conserve)
- sparge usor oul in forma metalica. apa trebuie sa fiarba incet, cu bule foarte mici. lasa sa se intareasca bine albusul, dar galbenusul sa ramana moale.
Eu stiam ca oul benedict se face in apa cu putin otet. Otetul ajuta oul sa ramane ferm.
RăspundețiȘtergereEu asa-l fac si iese perfect de fiecare data.
pai cu otet l-am facut si eu. am folosit forma sa ramana mai strans, sa nu se aplatizeze.
RăspundețiȘtergereSilly me. Am vazut la ingrediente ulei de masline :P
RăspundețiȘtergereApropo, cu somon fume merge tare bine
nu te cred pe cuvant. tre' sa incerc :D
RăspundețiȘtergereapetisant...trebuie sa incerc si eu!
RăspundețiȘtergerein 5 min e totul gata. daca nu ai hribi ii poti inlocui cu crispy bacon ca in reteta originala.
RăspundețiȘtergerela cite schimbari ai facut puteai sa scoti si oul si sa-i zici tot benedict...
RăspundețiȘtergeream vorbit eu cu benedict si mi-a zis ca nu se supara, pot sa le fac cum imi place mie ;)
RăspundețiȘtergereMerge si cu un polonic (in loc de forma), testat si garantat. :)
RăspundețiȘtergere@radu buna idee :)
RăspundețiȘtergereSi nu se pune maioneza in original ci sos olandez :)
RăspundețiȘtergereNu imi ia profilul, Dana ma numesc.
Si fara chinul cu polonicul, eu le fac in vartej de apa, adica invart in apa cu otet si sare cu un tel si pun oul in mijloc, iese perfect si asa. De polonic mie mi s-a mai lipit, de ala metalic zic.
dana, am auzit de metoda vartejului dar nu am incercat-o. pare simpla.
RăspundețiȘtergereasa e, se foloseste sos olandez(mai ales in carti si mai putin la restaurante). iar cum diferenta fata de maioneza e mica(unt clarificat in loc de ulei) io le zic la toate, generic , maioneza :D