hachis parmentier este denumirea simandicoasa a unui fel de mancare popular, raspandit in toata lumea sub denumiri diferite: musaca, cottage pie, shepherd's pie, cowboy pie, pastel de carne etc. si consta in straturi de cartofi si carne. cartofii pot fi zdrobiti, taiati felii, piure iar carnea deobicei este tocata. fiind la origini mancarea saracului, se foloseau bucati de carne care ramaneau dupa ce se alegeau partile mai bune.
[desi sunt cunoscuti pentru celebri french fries, francezi s-au opus cultivarii cartofului cateva sute de ani, interzicandu-l chiar prin lege pe motiv ca aduce lepra. antoine-augustin parmentier, farmacist francez din secolul 18, si-a petrecut jumatate din viata incercand sa convinga guvernul/poporul francez de calitatile cartofului. in restul europei era folosit ca mancare pentru porci cu exceptia irlandei si a prusiei. din cauza foametei prusia impunea chiar cultivarea lui sub amenintarea unei legi speciale.
[desi sunt cunoscuti pentru celebri french fries, francezi s-au opus cultivarii cartofului cateva sute de ani, interzicandu-l chiar prin lege pe motiv ca aduce lepra. antoine-augustin parmentier, farmacist francez din secolul 18, si-a petrecut jumatate din viata incercand sa convinga guvernul/poporul francez de calitatile cartofului. in restul europei era folosit ca mancare pentru porci cu exceptia irlandei si a prusiei. din cauza foametei prusia impunea chiar cultivarea lui sub amenintarea unei legi speciale.
parmentier a reusit sa convinaga facultatea de medicina din paris sa declare cartoful ca potrivit consumului uman, folosindul pentru a combate dizenteria. pentru a-l impune populatiei s-a folosit de o stratagema de marketing: a cultivat 20 de hectare cu cartofi la marginea parisului pe care le pazea in timpul zilei cu forta armata. asta a atras extrem de mult atentia localnicilor. noaptea parmentier slabea sau elimina garda iar taranii navaleau sa-si ia partea din "valoroasa" cultura si sa o cultive si ei. in cinstea farmacistului, orice fel de mancare care contine cuvantul parmentier este cu cartofi(in special piure sau fierti).]
cand am vazut gaturi de oaie la macelaria arabeasca imediat am stiut ca trebuie sa fac cu ele aceasta musaca. imi era clar de la inceput ca nu-i lucru usor (iti ia cam 6 ore) insa anticipam gustul spectaculos al mancarii facute incet, la foc mic. ca sa te bucuri pe deplin te rog sa ai alaturi un merlot taninos si barbatesc. pofta buna.
ingrediente(pentru 6 persoane):
pentru sosul de carne:
- 1kg de gat de oaie. roaga macelarul sa-l portioneze.
- 50g de grasime/seu de oaie
- 2 morcovi mari
- 4 catei de usturoi
- 2 cepe mari
- 4 fire de ceapa verde
- 4 tulpini de telina
- 300g de vin alb sec
- 100g rosii intregi in suc propriu (conserva)
- 2 litri de supa de legume/apa
- 3 linguri de boia dulce
- sare, piper
pentru piure:
- 1kg de cartofi
- 200gr de smanatana
- 30gr de unt
- sare, piper, nuscoara
pentru finish:
- 200gr de pecorino/cascaval
- 20gr de unt
hachis parmentier
- toaca marunt morcovii, ceapa, ceapa verde, usturoiul, telina.
- intr-un cratita mare caleste legumele in putin ulei.
- cand s-au calit, adauga bucatile de gat de oaie si grasimea de oaie taiata marunt. sareaza si pipereaza. caleste totul 10-15 minute pana cand carnea isi schimba culoarea spre maroniu.
- adauga vinul si lasa-l cateva minute sa se evapore. adauga rosiile din conserva, maruntite, impreuna cu sucul lor. adauga si supa de legume.
- da focul mic si fierbe timp de patru ore. daca intre timp scade prea mult, completeaza cu supa de legume/apa. potriveste de sare si piper.
- opreste focul cand carnea e facuta (cand se dezlipeste usor de pe os). scoate-o din oala, dezoseaz-o, dupa care incorporeaz-o inapoi in sos.
- intre timp fa un piure de cartofi cu unt si smantana. condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.
- intr-o tava adanca pune jumatate din piure intr-un strat uniform apoi un start de sos si inca un strat de piure.
- presara pecorino pe deasupra si bucatele mici de unt.
- da la cuptor 15-20 minute, pana prinde o crusta aurie.
cu carne de oaie cred ca are o savoare deosebita! eu insa n-as putea sa gatesc asa ceva - ar insemna sa mananc singura :(, astia ai mei nu mananca oaie niciunul :(
RăspundețiȘtergeresi eu am multi prieteni care nu mananca oaie si nu inteleg de ce. carnea de oaie are o aroma superbuna ....
RăspundețiȘtergeremoarte curata! :) singurul cusur pe care il gasesc carnii de oaie e ala ca atunci cand se raceste e cam ... grea, if you know what I mean.
RăspundețiȘtergereFoarte bun si cu carne de vaca, merita incercat - are alta aroma, dar slowcooking-ul face minuni impreuna cu vinul. Nici eu nu pot face aceasta reteta acasa; am incercat ceva similar cu carne de miel si a fost o nebunie; o sa astept eventual Pastele de anul asta, poate inlocuiesc clasica friptura.
RăspundețiȘtergere@zana coorect. oaia numai calda;)
RăspundețiȘtergere@doina carnea de vita se foloseste in mod curent insa cand am vazut gaturile alea de oaie stiam clar ce am de facut :D
cu miel cred ca ar fi si mai bun(dpdv aroma) si s-ar reduce considerabil timpul de preparare