miercuri, 2 martie 2011

coda alla vaccinara


e un fel de tocana macelarului(vaccinaro - taietor de vaci) din roma, care se alegea cu quinto quarto - al cincilea sfert(coada, burta, rinichii, inima, etc.), dupa ce proprietarul lua partile bune ale vacii pe care o sacrifica. prin maiestria macelarilor au ajuns la grad de delicatese trippa alla romana(tuslama) si coda alla vaccinara.


nu mica mi-a fost mirarea cand la raionul de carne a unui hypermarket am zarit caserole cu coada de vaca. brusc mi-am adus aminte de roma si de minuantia de coda alla vaccinara pe care am mancat-o pe o straduta linistita din trastevere.

tocana asta, cu cat o fierbi mai mult cu atat devine mai buna. in roma se pregateste cu o zi inainte. e o minunatie. eu m-am rotit pe lanaga ea vreo 4-5 ore insa va jur ca merita: o zeama groasa cu legume care se zdrelesc de-atat fiert, si carne moale si gustoasa care se desprinde usor de pe os. si-acum imi lasa gura apa, cand coada e de mult mancata :))

va rog s-aveti la indemana si un pahar cu un cabernet aspru, barbatesc si cat se poate de sec.pofta buna.


ingrediente(pentru 5-6 persoane):
- 1kg de coada de vaca
- 200g de fleica de porc grasa(sau pancetta, lardo, sau alta bucata de porc cu 80% grasime si 20% carne)
- 2 morcovi mari
- 4 catei de usturoi
- 2 cepe mari
- 4 tulpini de telina
- 300g de vin alb sec
- 400g rosii intregi in suc propriu (conserva)
- 2 litri de supa de legume/apa
- 2 linguri de patrunjel tocat
- 1 buchet de condimente ca asta - sau facut de voi care sa contina foi de dafin si oregano

coda alla vaccinara
- toaca marunt morcovii, ceapa, usturoiul, telina. taie fleica de porc/pancetta gen bete de chibrit.
- intr-un cratitoi mare(minim de 8 litri), preferabil din fonta, caleste toate cele de mai sus in putin ulei.
- cand s-au calit, adauga bucatile de coada de vaca. sareaza si pipereaza. caleste totul 10-15 minute pana cand carnea isi schimba culoarea spre maroniu.
 - adauga vinul si lasa-l cateva minute sa se evapore. adauga rosiile din conserva, maruntite, impreuna cu sucul lor. adauga si supa de legume
 - da focul mic si fierbe macar patru ore. daca intre timp scade prea mult, completeaza cu supa de legume/apa. potriveste de sare si piper.
 - la final scoate buchetul si adauga patunjelul tocat.

2 comentarii: