luni, 3 mai 2010

alb bio de dealu mare

de la targul taranului roman, din curtea the ark. un rieslieng de masa, bun, sec, proaspat dar fara celebrele note de kerosen.

am baut ceva asemnator la gumpoldskirchen la weinbau krug. galben pai, cu arome de para si miere de salcam, finish fin si placut.

ce m-a distrat e eticheta care lauda sus si tare BIO dar 3 randuri mai jos denunta SULFITI.

pai cum vine asta domnilor de la ch pietrosaratii srl ? sau e bio pentru ca il livrati magazinului bio food revolution srl? sper ca doar asta sa fie gresit din produsele bio prezente la targ. 

pret 20 de lei la targul taranului roman.

12 comentarii:

  1. 2 chestii: dupa cum ne-a dat elegant peste nas Cesar Filip de la Ginger cu articolul sau despre mirosul de petrol din riesling, care se pare ca e un defect si nu o calitate (!), te invit sa citesti pe vinul.ro bucata asta.

    A doua chestie e legata de vinurile bio: bio nu inseamna ca nu se adauga niciun compus chimic in vin, ci este un concept mult mai complex. El se refera in primul rand la modul de cultivare si tratare a strugurilor decat la procesul de fabricatie a vinului. Desi multi producatori experimenteaza si cu eliminarea dioxidului de sulf din vin, acest trend e departe de a se fi impus pe piata. De ce? Pentru ca in 99% din cazuri vinul se face praf fara sulf (sau otet, daca preferi) :-))

    RăspundețiȘtergere
  2. @mihnea ce e clar e ca ca e un atribut al riesliengului de rihn care-i tradeaza obarsia. n-as zice ca e defect mai degraba o meteahna care e de preferat sa o inlaturi. uite ce zice si wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Riesling

    cat despre vinul.ro si bio dezbaterea e mult peste capetele noastre. la nivel de europa se pare insa ca nu e legal sa scrii vin bio ci numai vin obtinuti din struguri bio:
    http://www.organicwinejournal.com/index.php/2010/03/a-case-of-ethics-%E2%80%93-eu-organic-wine-and-sulphur-dioxide/

    in sua poti scrie bio/organic daca nu ai sulfiti.

    cum nu e clar la nivel de europa cum e corect nu m-as avanta sa scriu vin bio pe sticlamai ales fara sa am si detalii despre cine il certifica ca fiind bio.

    tu ce crezi despre asta?

    pina una alta eu ma voi duce sa mai iau vreo 2 sticle sa aprofundez problema :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Aici sunt doua aspecte:

    1. Primul se refera la etichetarea bio care face referire la conditiile de cultivare si obtinere a strugurilor din care este fabricat vinul respectiv dar si la substantele sau tratamentele permise in procesul de fabricare al vinului. Conform legislatiei europene privind produsele ecologice/organice/bio ( inseamna acelasi lucru) sunt permise utilizarea anumitor aditivi alimentari sau procese si tratamente tehnologice. Bentonita sau metabisulfitii sunt permisi. Vezi EEC 2092/91.

    2. Al doilea aspect il reprezinta prezenta sulfitilor in vin. Sulfitii sunt compusi creati de natura pentru a stopa dezvoltarea microbiana. Astfel sulfitii se gasesc in mod natural in boabele de struguri ( dar si in ceapa, usturoi etc). Mai mult decat atat sulfitii sunt un rezultat al fermentarii mustului de struguri.De aceea este aproape imposibila obtinerea unui vin "sulfite free". Insa conform normelor etichetarii esti obligat sa specifici prezenta anumitor substante alergenice in produs, iar sulfitii reprezinta o sursa de alergie. De aceea, chiar daca nu se adauga sulfiti in vin, acestia apar la etichetare. In urma fermentarii se obtin sulfiti intr-o pondere relativ scazuta 10PPM, fata de limita admisa in vin de 70PPM. Ca termen de comparatie amintesc stafidele care contin sulfiti 250PPM sau caisele uscate. Exista vinuri care nu au in procesul lor de fabricatie tratamente cu substante in componenta carora intra sulful, dar in acest caz etichetrea este " no sulfite added".

    RăspundețiȘtergere
  4. Aici sunt doua aspecte:

    1. Primul se refera la etichetarea bio care face referire la conditiile de cultivare si obtinere a strugurilor din care este fabricat vinul respectiv dar si la substantele sau tratamentele permise in procesul de fabricare al vinului. Conform legislatiei europene privind produsele ecologice/organice/bio ( inseamna acelasi lucru) sunt permise utilizarea anumitor aditivi alimentari sau procese si tratamente tehnologice. Bentonita sau metabisulfitii sunt permisi. Vezi EEC 2092/91.

    2. Al doilea aspect il reprezinta prezenta sulfitilor in vin. Sulfitii sunt compusi creati de natura pentru a stopa dezvoltarea microbiana. Astfel sulfitii se gasesc in mod natural in boabele de struguri ( dar si in ceapa, usturoi etc). Mai mult decat atat sulfitii sunt un rezultat al fermentarii mustului de struguri.De aceea este aproape imposibila obtinerea unui vin "sulfite free". Insa conform normelor etichetarii esti obligat sa specifici prezenta anumitor substante alergenice in produs, iar sulfitii reprezinta o sursa de alergie. De aceea, chiar daca nu se adauga sulfiti in vin, acestia apar la etichetare. In urma fermentarii se obtin sulfiti intr-o pondere relativ scazuta 10PPM, fata de limita admisa in vin de 70PPM. Ca termen de comparatie amintesc stafidele care contin sulfiti 250PPM sau caisele uscate. Exista vinuri care nu au in procesul lor de fabricatie tratamente cu substante in componenta carora intra sulful, dar in acest caz etichetrea este " no sulfite added".

    RăspundețiȘtergere
  5. Asta-i un lucru nou, anume ca strugurii ar contine natural sulfiti, dar oricum am gustat un vin bio de la o statiune de cercetari si pe eticheta scria acelasi lucru: vin obtinut din struguri ecologici. Nu ca vinul in sine e "chemical free", ci doar strugurii. Ma rog...In afara de asta, un lucru ironic e ca celebrul "molan", etalonul de "naturel, fara chimicale" cu care se lauda orice om neaos, la o eventuala analiza ar iesi ca are sulfiti, deoarece traditional via se stropeste cu piatra vanata, care nu e altceva decat sulfit de cupru(sau asa ceva). Ironic, nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. @catalin ce bine ca ai prieteni care se pricep. stiam ca trebuie sa imi dai tu un raspuns pe masura subiectului.

    merci frumos. te mai astept pe aici daca ai invatat drumul.

    @george vreau sa va reamintesc ca un producator din italia, perlage a facut de ceva vreme primul vin prosecco fara sulfiti adaugati in procesul de fabricatie apeland la tehnologie. a reusit sa gaseasca niste drojdii care produc ele insele sulfiti intr-o cantitate suficenta sa protejeze vinul. numai ca sunt naturali si nu adugati din sinteza. se cheama animae perlage : http://www.perlagewines.com/#/Products

    ideea de bio nu respinge insa sulfiti, ci adaosurile de sinteza de sulfiti sau alte produse naturale sau identic naturale.

    RăspundețiȘtergere
  7. N-am spus pe nicaieri ca nu se poate face un vin 100% fara sulfiti exogeni. Insa presupun ca pretul e mare si beneficiile tin mai mult de fason decat de sanatate. Cred ca cineva calculase ca ar trebui sa consumi vreo 50 de litri de vin intr-o zi ca sa-ti pui viata in pericol din cauza sulfitilor. Dar pana sa te doboare sulfitii- te omoara alcoolul:)
    Apoi distinctia asta intre sulfiti produsi de drojdii si sulfiti adaugati tehnologic mi se pare neclara. Nu sunt chimist, biolog, etc, n-am cunostinta de studii serioase care sa afirme ca e vreo diferenta intre substantele astea in afara de faptul ca scrie pe eticheta "bio".

    RăspundețiȘtergere
  8. @george fix atat. doar ca scrie pe eticheta.

    si eu gandesc la fel ca tine sunt convins ca nu conteaza. daca nu te omoara o caisa care are de 25 de ori mai multi sulfiti ca un litru de vin inseamna ca o sa scapi si o sa mori sanatos :))

    e mai degraba o problema de etica decat de sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dupa parerea mea mult mai ingrijoratoare ar trebui sa fie produsele care contin ingrediente modificate genetic (GMO). De fapt de aici a si aparut acest concept/curent de agricultura ecologica. Prin aceasta se garanteaza printre altele ca produsele agricole sunt "GMO free". Apoi au aparut produsele bio care inseamna ca au legatura sau deriva din agricultura ecologica. Daca la un produs cu inscriptia bio caut un mesaj foarte clar este acesta ca nu contine ingrediente derivate din organisme modificate genetic.
    Dar sa ne intoarcem la vinuri si daca ar fi sa mergem cu discutia in amanunt, trebuie sa spunem ca in procesul de fabricatie se folosesc enzime si drojdii GMO. Poate de aceea corect este sa se utilizeze termenul de " vin obtinut din struguri bio". Dupa parerea mea conceptul bio/organic/ecologic ar trebui sa se limiteze doar la agricultura si la produse agricole.


    PS: Trebuie totusi sa pastram unitatile de masura. Un kg de caise uscate are de 25 de ori mai multi sulfiti decat un Kg de vin.

    RăspundețiȘtergere
  10. @catalin maaaama miaa. pai cate caise am mancat eu cand ma duceam in practica la livada, eram mort de mult....

    din fericire la vin aportul de GMO e mic deoarece traditionalismul a impus soiuri clare, clasice. de enzime chiar nu stiam.

    e mai grav la cereale si lantul lor trofic care ne include obligatoriu si pe noi. si chiar daca nu ai porumb modificat genetic in ro , ai carne de pui din usa care a mancat porumb modificat genetic.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acum si cu modificarile astea genetice e bine sa vedem ce anume a fost urmarit prin modificare: poate ca tot ce s-a tintit a fost o rezistenta mai buna a plantei fata de anumiti pradatori sau boli, sau poate o rezistenta sporita la seceta. Nu inseamna din capul locului ca s-a alterat productivitatea plantei sau aroma strugurilor produsi. Desi se poate ajunge si aici.

    Asta e una din probleme, dupa mine, ca nu se specifica exact ce anume s-a modificat genetic la plantele respective. Poate ca se va ajunge in timp si la un consens de etichetare pentru plantele GMO. Who knows?

    RăspundețiȘtergere
  12. @mihnea catalin spunea de enzime si drojdii ca sunt modificate genetic nu de planta de vita de vie.

    oricum ar fi, nu cred ca vrea nimeni astfel de interventii. stie cineva ce efect vor avea?

    RăspundețiȘtergere