marți, 6 aprilie 2010

skordalia - sau cartofi grecesti cu usturoi si migdale


specialitate greceasca fara asemnare. e gata cam in 15 minute.

fierbe 2 cartofi maricei.

intr-o tava pune la cuptorul incins la 200 de grade un pumn de migdale si o ceasca de frimituri de paine. cu cat mai tari cu atat mai bine. cand s-au rumenit, da-le la robot cu 3-4 catei de usturoi, 2 linguri de otet, 5-6 linguri de ulei de masline.

cand s-au fiert cartofi, fa un piure peste care pune si sosul din robot. daca e prea tare mai adauga din apa in care au fiert cartofii. potriveste de sare.

in unele zone din grecia se mai adauga zeama de lamaie dupa gust. eu am facut fara, doar cu otet.

merge de minune cu ceapa verde si ridichi. la fel ca ouale de mai jos. 

asta-i tot.

3 comentarii:

  1. cu cateva fire de ceapa verde sunt foarte buni cartofii. Sa profitam cat putem de verdeturile/legumele de sezon.

    RăspundețiȘtergere
  2. Geniala! Nu mi-am inchipuit! In plimbarile prin Grecia nu mi-a iesit in cale aceasta specialitate si am fost un pic sceptica, mai ales ca in momentul prepararii n-am stiut daca pot sa pun sosul peste cartofii fierbinti sau nu (ma cam grabeam). Oricum a fost de exceptie intr-adevar, toata familia a fost foarte incantata!
    Multumesc,
    Dana

    RăspundețiȘtergere
  3. ma bucur mult ca v0-a placut. nu prea se serveste in restaurnate pt ca e considerata "taraneasca" si e tratata cam ca fasolea batuta la noi, adica lasata pe dinafara :)

    RăspundețiȘtergere