@dan cum fara framantare? exista asa ceva? mama a framantat-o din faina , drojdie, sare si apa. cam cum a-ti facut si voi.
singura "smecherie" care a facut-o a fost sa fiarba putina apa cu putina faina dupa care a lasat-o sa se mai raceasca si aici a pus drojdia. dar n-am inteles prea bine de ce. ceva cu gluten , amidon... o sa-i cer explicatii.
creme-fraiche se gaseste la supermarket vanduta de philadelphia, buko sau alte firme. mascarpone e cam tot aia cu creme-fraiche si o gasesti de la galbani, santa lucia etc. tot la supermarketuri.
noi am facut fara framantare... se amesteca doar faina/apa/drojdie/sare si se lasa la dospit 12 ore, nu se framanta. n-am mai auzit sa fierbi apa cu faina, m-ai facut curios.
;) don't worry, nici eu n-am fost mai breaz; autoliza e un termen din brutarie in cazul asta si consta din amestecarea apei cu faina; se lasa vreo 30 de minute doar apa cu faina inainte de a pune restul ingredientelor, ca sa "porneasca" procesele chimice. un termen fancy pentru o chestie simpla.
@dan si florin am intrebat acasa si-i spune plamadeala la faina asta oparita si probabil e autoliza de zice dan. si cica are rolul de a mentine painea mai proaspata mai mult timp (jur ca e buna si a a 4 zi) - dar nu stiu explicatia.
apoi se face maiaua (care e apa cu drojdie si faina). cand maiaua a crescut se amesteca plamadeala cu maiaua si cu faina pentru a se face aluatul.
dupa cum o descrii, plamadeala pare sa fie autoliza. eu credeam ca plamadeala si maiaua sint acelasi lucru... asa e cind inveti de pe net, in engleza. insa nu sint sigur ca am inteles bine ce ziceai tu - fierbe apa IMPREUNA cu faina? sau toarna apa clocotita peste faina? ca daca le fierbe impreuna cred ca ies galusti... sau lipici.
@dan am dat un search pe google si sunt sute de articole: http://www.google.ro/search?source=ig&hl=ro&rlz=&=&q=opareste+faina&meta=lr%3D&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
probabil ca nu ai cautat. insa in toate articolele de aici nu am gasit explicatia stiintifica.
am cautat faina fiarta, nu oparita. oricum, cautarea aia da numai retete de cozonac... singura reteta de paine spune sa nu oparesti faina. mai asteptam detalii de la mama ta...
hm... am gasit chestia asta: http://bucatarie.jurnalul.ro/stire-bucatarie-de-festival/fiecare-paine-cu-framantarile-ei-523302.html zice ca faina oparita previne invechirea painii. din ce in ce mai interesant.
@dan eu am gasit tot la cozonac : http://www.gastrowiki.ro/Cozonac_moldovenesc_1 insa se pare ca e universal valabil la chestii coapte din coca anume ca mentine proaspat mai mult timp.
mister ;) cind fierbi faina cu apa granulele de amidon se hidrateaza si se rup; ca urmare, zaharurile din amidon devin mai usor disponibile pentru drojdie, ceea ce face fermentarea mai rapida, probabil. asta e clar. care e legatura intre chestia asta si faptul ca painea se mentine, nu mi-e clar, insa mai sap ;)
da, cred ca incep sa ma lamuresc - painea se pastreaza bine daca miezul are o umiditate mai mare, asta stiam. si scormonind prin internet am aflat ca daca adaugi orice fel de amidon gatit in aluat, amidonul asta va retine mai bine umezeala si din cauza asta painea tine mai mult. aceeasi chestie se intampla la painea cu cartofi, amidonul din cartofii fierti are acelasi rol. partea misto e ca am gasit discutii pe tema asta pe un forum englezesc unde lumea se entuziasma de "noua" metoda de facut painea sa tina mai mult. Se pare totusi ca e folosita peste tot in lume, mai ales la paine facuta din secara. aa, si cuvantul care a aprins prima luminita a fost "scalded", adica oparit. da-i un google dupa "scalded flour" sau pe-acolo...
din strabuni... chestiile astea s-au descoperit in sute si mii de ani, incepand cu egiptenii insa au ajuns sa fie explicate stiintific doar recent; pina la pasteur, de exemplu, nu se intelegea care e motivul fermentarii. faptul ca mamaia nu stia chimie n-o impiedica sa foloseasca metoda ancestrala, stiuta de generatii si transmisa din mama-n fiica. noi acuma "descoperim" pe net lucruri pe care bunicii nostri le stiau si le aplicau in fiecare zi... vorba lui Dave Matthews, "progress took away what forever took to find"
@dan sintetizand, ne batem joc de ce-am invatat de dragul productivitatii si al profitului. paine turceasca, rosii olandeze, pui americani ... oare unde o sa ajungem...
Done...bunuta...Cu 2 avocado, o cutie de mascarpone, o cutie de somon afumat si 3 rosii am facut 4 salte grozave (avocado cu somon, ceapa si usturoi, avocado cu mascarpone si usturoi, avocado cu rosii, somon cu mascarpone si ceapa) O zi buna, Dana
@dana super. si mie imi place sa fac mai multe combinatii cu un ingredient comun ca sa obtin/incerc mai multe chestii. cu siguranta una o sa devina preferata :))
painea arata foarte bine, e aluat fara framantare? ma gandesc si eu sa o coc in forma, cu frunze de varza.
RăspundețiȘtergereunde gasesti tu creme-fraiche?
@dan cum fara framantare? exista asa ceva? mama a framantat-o din faina , drojdie, sare si apa. cam cum a-ti facut si voi.
RăspundețiȘtergeresingura "smecherie" care a facut-o a fost sa fiarba putina apa cu putina faina dupa care a lasat-o sa se mai raceasca si aici a pus drojdia. dar n-am inteles prea bine de ce. ceva cu gluten , amidon... o sa-i cer explicatii.
creme-fraiche se gaseste la supermarket vanduta de philadelphia, buko sau alte firme. mascarpone e cam tot aia cu creme-fraiche si o gasesti de la galbani, santa lucia etc. tot la supermarketuri.
noi am facut fara framantare... se amesteca doar faina/apa/drojdie/sare si se lasa la dospit 12 ore, nu se framanta.
RăspundețiȘtergeren-am mai auzit sa fierbi apa cu faina, m-ai facut curios.
suna ca o autoliza, accelerata prin fierbere
RăspundețiȘtergereDan, faci cum faci si imi reamintesti cumva ca am trecut la chimie cu 5 pe linie tot liceul :))
RăspundețiȘtergere;)
RăspundețiȘtergeredon't worry, nici eu n-am fost mai breaz; autoliza e un termen din brutarie in cazul asta si consta din amestecarea apei cu faina; se lasa vreo 30 de minute doar apa cu faina inainte de a pune restul ingredientelor, ca sa "porneasca" procesele chimice. un termen fancy pentru o chestie simpla.
@dan si florin am intrebat acasa si-i spune plamadeala la faina asta oparita si probabil e autoliza de zice dan. si cica are rolul de a mentine painea mai proaspata mai mult timp (jur ca e buna si a a 4 zi) - dar nu stiu explicatia.
RăspundețiȘtergereapoi se face maiaua (care e apa cu drojdie si faina). cand maiaua a crescut se amesteca plamadeala cu maiaua si cu faina pentru a se face aluatul.
dupa cum o descrii, plamadeala pare sa fie autoliza. eu credeam ca plamadeala si maiaua sint acelasi lucru... asa e cind inveti de pe net, in engleza.
RăspundețiȘtergereinsa nu sint sigur ca am inteles bine ce ziceai tu - fierbe apa IMPREUNA cu faina? sau toarna apa clocotita peste faina? ca daca le fierbe impreuna cred ca ies galusti... sau lipici.
@dan mama zice ca nu-i tot aia. si da araata aca un lipici sau ca o pasta de faina.
RăspundețiȘtergereo sa incerc sa fac si eu sa vedem ce-mi iese.
revin cu poze.
sint foarte interesat, n-am mai citit nicaieri de chestia cu faina fiarta.
RăspundețiȘtergere@dan am dat un search pe google si sunt sute de articole: http://www.google.ro/search?source=ig&hl=ro&rlz=&=&q=opareste+faina&meta=lr%3D&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
RăspundețiȘtergereprobabil ca nu ai cautat. insa in toate articolele de aici nu am gasit explicatia stiintifica.
poate descoperi tu care e smecheria ....
am cautat faina fiarta, nu oparita. oricum, cautarea aia da numai retete de cozonac... singura reteta de paine spune sa nu oparesti faina.
RăspundețiȘtergeremai asteptam detalii de la mama ta...
hm... am gasit chestia asta: http://bucatarie.jurnalul.ro/stire-bucatarie-de-festival/fiecare-paine-cu-framantarile-ei-523302.html
RăspundețiȘtergerezice ca faina oparita previne invechirea painii. din ce in ce mai interesant.
@dan eu am gasit tot la cozonac : http://www.gastrowiki.ro/Cozonac_moldovenesc_1 insa se pare ca e universal valabil la chestii coapte din coca anume ca mentine proaspat mai mult timp.
RăspundețiȘtergereoare de ce?
mister ;)
RăspundețiȘtergerecind fierbi faina cu apa granulele de amidon se hidrateaza si se rup; ca urmare, zaharurile din amidon devin mai usor disponibile pentru drojdie, ceea ce face fermentarea mai rapida, probabil. asta e clar. care e legatura intre chestia asta si faptul ca painea se mentine, nu mi-e clar, insa mai sap ;)
@dan aha, usor usor toate devin clare fir-ar mama ei de chimie ....
RăspundețiȘtergereda, cred ca incep sa ma lamuresc - painea se pastreaza bine daca miezul are o umiditate mai mare, asta stiam. si scormonind prin internet am aflat ca daca adaugi orice fel de amidon gatit in aluat, amidonul asta va retine mai bine umezeala si din cauza asta painea tine mai mult. aceeasi chestie se intampla la painea cu cartofi, amidonul din cartofii fierti are acelasi rol. partea misto e ca am gasit discutii pe tema asta pe un forum englezesc unde lumea se entuziasma de "noua" metoda de facut painea sa tina mai mult. Se pare totusi ca e folosita peste tot in lume, mai ales la paine facuta din secara.
RăspundețiȘtergereaa, si cuvantul care a aprins prima luminita a fost "scalded", adica oparit. da-i un google dupa "scalded flour" sau pe-acolo...
@dan si mama stie de la mamaia. si mamaia de unde-o fi stiind? chimie n-a facut, google nu avea...
RăspundețiȘtergeredin strabuni... chestiile astea s-au descoperit in sute si mii de ani, incepand cu egiptenii insa au ajuns sa fie explicate stiintific doar recent; pina la pasteur, de exemplu, nu se intelegea care e motivul fermentarii. faptul ca mamaia nu stia chimie n-o impiedica sa foloseasca metoda ancestrala, stiuta de generatii si transmisa din mama-n fiica.
RăspundețiȘtergerenoi acuma "descoperim" pe net lucruri pe care bunicii nostri le stiau si le aplicau in fiecare zi...
vorba lui Dave Matthews, "progress took away what forever took to find"
@dan sintetizand, ne batem joc de ce-am invatat de dragul productivitatii si al profitului. paine turceasca, rosii olandeze, pui americani ... oare unde o sa ajungem...
RăspundețiȘtergereeu unul ajung la paine de casa, rosii din gradina, pui si oua de la vecinu si tot asa...
RăspundețiȘtergere@dan esti norocos daca ai gradina, daca are vecinu pui .... eu am un vecin care are un alsacian dar cred ca nu-i bun de mancat :))
RăspundețiȘtergereDone...bunuta...Cu 2 avocado, o cutie de mascarpone, o cutie de somon afumat si 3 rosii am facut 4 salte grozave (avocado cu somon, ceapa si usturoi, avocado cu mascarpone si usturoi, avocado cu rosii, somon cu mascarpone si ceapa)
RăspundețiȘtergereO zi buna,
Dana
@dana super. si mie imi place sa fac mai multe combinatii cu un ingredient comun ca sa obtin/incerc mai multe chestii. cu siguranta una o sa devina preferata :))
RăspundețiȘtergere